logo
Skriv ut

Aiboland-Ösel

Aiboland är den estlandssvenska benämningen på de tidigare svenskbygderna i Estland. Här räknas öar som Dagö, Ormsö, Ösel och bygderna runt Hapsal på det estniska fastlandet. Inte förrän 1861 uppmärksammades att det fanns en svenskspråkig minoritet i Estland när några ormsöbor kom till Stockholm för att klaga hos den svenske kungen angående de övergrepp som de drabbades av.

Dag 1

Under förmiddagen tar vi oss med bussens hjälp upp till Stockholm och Värtahamnen. Här ligger vår båt och väntar, vi får våra hytter innan vi avseglar kl. 17.30. Något senare är det dags för fartygets buffé som vi äter tillsammans.

Dag 2

Klockan 10.00 anländer vi till Tallinn och möts då av vår lokala guide som kommer att visa oss en del av svenskbygderna. Från Tallinn tar vi oss längs nordvästkusten ner till Nuckö, vi besöker bl.a. Lyckholm herrgård. Muséet har återupprättats av baron Gustav von Rosen år 1995-96 av ruinerna av ett f.d. häststall från 1700-talet. I Lyckholm får du överblick om Nuckös historia med huvudbetoning i Republiken Estland 1918-1940. Likaså exponeras heminredning och arbetsredskap. Vi gör även ett kortare besök på Nuckö Gymnasium där det undervisas på svenska. Dagen börjar ta slut och vi styr kosan mot Hapsal och Hotell Laine. Här checkar vi in och äter middag tillsammans

Dag 3

Vi kommer att tillbringa hela dagen i Hapsal. Här besöker vi Ilon Wiklands museum. Ilon Wikland är en känd illustratör som gett Astrid Lindgrens böcker så fina bilder. Ilon bodde hos sin farmor i Hapsal men skickades till sin faster i Sverige i krigsslutet. Vi tittar också in på Hapsals spetscentrum och bekantar oss med produktionen samt tittar på dess utställning. För att få veta hur estlandssvenskarna levde innan de flydde till Sverige gör vi ett besök på Aibolands museum. Middag äter vi på Kursalongen, Estlands enda ursprungligt bevarade kursalong

Dag 4

Vi lämnar Hapsal och tar båten över till ön Moon. Vi ser både en herrgård och ett hembygdsmuseum. Färden går vidare till Estlands största ö – Ösel. Vi tittar in vid Väderkvarnskullen och tittar till hantverkarna som finns här. När vi kommer till öns största ort, Kuressaare, gör vi en stadspromenad. Vi bor på Hotell Go Spa och äter middag tillsammans.

Dag 5

Vi checkar ut från hotellet och bussen kör mot Ösels mitt. Här kan vi se Meteoritkratern, en av de yngsta, stora nedslagskratrarna i världen, uppstod för omkring 7 500 år sedan. Vi fortsätter mot fastlandet och mot huvudstaden Tallinn. Vi hinner med en stadspromenad innan det är dags att bege sig mot vår båt. Vi får våra hytter och äter resans sista middag tillsammans.

Dag 6

Det är dags att ställa om klockan till svensk tid igen. Vid 10.15 anländer vi till Stockholm efter några oförglömliga dagar i Estlands svenskbygder. Vi återkommer till våra hemorter under eftermiddagen.