Skriv ut

Alsace

En resa för livsnjutare och vinintresserade till ett av Frankrikes främsta vindistrikt Alsace. Vi åker en bit på Route du Vin med sitt storslagna landskap, böljande vinfält, vackra vyer och inte minst de sagolikt vackra byarna. Förutom gott vin njuter vi även av andra godsaker som öl, ost och choklad. Välkommen till en njutbar resa.

Dag 1

Vi avreser från våra hemorter vid lunchtid och till kvällen väntar mat och hytt på en av TT Lines båtar. (43 mil)

Dag 2

Vi vaknar upp i Tyskland och kommer att, med bussens hjälp ta oss söderut. Vårt första stopp blir i en av de mest kända orterna vid Rhen- Rüdesheim. Vi bor på trevliga Brühl´s Hotel Trapp med sin gästvänliga personal och alla ankor. (62 mil)

Dag 3

Färden går vidare mot Frankrike, Alsace, det första vi gör när vi kommer till Ribeauville är att prova choklad. Här kan man också köpa figurer i olika former och smaker. Vi fortsätter till orten Turckheim, här kommer vi att bo i fyra nätter på vårt mysiga Hostellierie Des Deux Clefs. Vi kommer att återvända till Turckheim varje kväll för middag på hotellets restaurang och till våra fina rum. Har man ork efter middagen bör man ta en sväng med nattvakten som går runt och sjunger en liten sång för husen i byn innan det är dags att sova. Denna medeltida tradition hålls fortfarande vid liv och nattvakten meddelar om fara är i antågande. Det är trevligt att följa med även om han bara pratar franska. (28 mil)

Dag 4

Området vi befinner oss i har tillhört både Tyskland och Frankrike, vilket gör att det har varit många konflikter just här. Vi besöker The Memorial of Le Linge, ett intressant museum som berättar om hårda slaget 1915 då över 17000 soldater stupade. Tillsammans med kunniga guider tittar vi på mängder av saker man hittat och får även gå i skyttegravarna. Vi fortsätter till Gunsbach för ostprovning och lunch, dagen avslutas med en vinprovning i Riquewihr. (20 mil)

Dag 5

Det finns många godsaker i trakten men vem tror att fransmännen kan göra öl. Det är upp till bevis när vi besöker Saint-Pierre och kan avgöra hur det ligger till. Vi fortsätter till Howarth och den som vill kan smaka whisky, likör och eau de vie. (10 mil)

Dag 6

Idag klär vi oss i oömma kläder och bra skor för att göra ett besök på en vingård i Pfaffenheim.  När man är vinarbetare och ska upp i vinbergen i skördetid börjar man alltid med kaffe och snaps, det gör vi också men vi får inte skörda. Vi vandrar bland vinstockar och får höra om hur druvan blir till vin men även får svar på frågor som man funderar på. Besöket avslutas med en god lunch på vingården, tillsammans med vin förstås! (5 mil)

Dag 7

Vår färd går norrut och övernattning och middag blir i Hildesheim, söder om Hannover. Passa på att titta på stadens vackra torg, runt knuten på Hotel van der Valk (60 mil)

Dag 8

Vi fortsätter vår färd norr ut. Om trafiken har varit på vår sida hinner vi stanna vid något varuhus innan det är dags att åka upp till Travemünde och vår färja. Ombord väntar sköna hytter och en trevlig buffé. (26 mil)

Dag 9

Idag serveras vi en tidig frukost innan vi kliver av vår båt i Trelleborg. Bussen tar oss upp mot Växjö där vi dricker förmiddagskaffet. Beräknad hemkomst till Västervik ca. kl. 15.00. (43 mil)