logo

Slutsåld

Skriv ut

Hurtigruten

Följ med på en sjöresa med historiska Hurtigruten längs Norges omväxlande och omtalade kust. Vi startar i Kirkenes, nära ryska gränsen och med arktisk vildmark som närmaste granne, och avslutar i charmiga Bergen efter 5 nätter ombord på ett av Hurtigrutens bekväma fartyg. Under våra dagar till sjöss får vi uppleva allt från vackra öar, höga fjäll och vikingahistoria till pittoreska fiskelägen.

Dag 1

Vi lämnar våra hemorter för färd till Oslo och vårt flyg. Vi kommer till Kirkenes flygplats och här blir vi hämtade av en buss som kör oss till Thon Hotel Kirkenes för gemensam middag och övernattning. (54 mil)

Dag 2

Kirkenes. Efter vår frukost på hotellet börjar det stora äventyret, det börjar där Hurtigruten vänder. Nu är det dags att koppla av och njuta av utsikten över det arktiska landskapet på däck eller i panoramasalongen. Under eftermiddagen lägger vi till i Vardö, Norges östligaste hamn. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord innan vi kommer fram till Berlevåg i kvällningen. Här finns en av Norges mest berömda manskörer som till största delen består av yrkesfiskare.

Dag 3

Mehamn-Tromsö. Under natten lägger vi till i Mehamn och i gryningen i Honningsvåg. Den som önskar kan boka en utflykt med frukost till Nordkap. Under förmiddagen kommer vi till Hammerfest, Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för jaktexpeditioner till Arktis. Här finns Unescolistade Meridianbågen som restes för att markera den exakta mätningen av jordklotet. Sent på kvällen anländer vi Tromsö. Här finns möjlighet att lyssna på en konsert i Ishavskatedralen. Vill man inte lyssna på musik kan man ta en promenad genom staden och stanna vid någon av pubarna.

Dag 4

Tromsö-Stamsund. Ögrupperna Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under resan längs kusten, många anser att den här dagen är höjdpunkten på hela resan. Fartyget går genom Risöyrenna, en grund passage endast 7 meter djup, man kan se sandbankarna genom det klara gröna vattnet. Idag kan man göra ett besök på Hurtigrutenmuseet i Stokmarknes, här visas hur det hela började för 120 år sedan. Vi passerar via det två mil långa Raftsundet som är kantat av fjäll, 1000 meter höga. Om vädret tillåter och kaptenen är på gott humör gör han en avstickare in i Trollfjorden-havsörnarnas rike.

Dag 5

Bodö-Rörvik. Att korsa polcirkeln kan ses som en viktig händelse i livet. Idag firar vi det ute med en arktisk tradition. Bland annat står berg på dagens meny. Från däck kan man se Torghatten som är känt för sitt karaktäristiska hål på mitten. Fjällkedjan De Syv Söstre har inspirerat till en saga som handlar om sju trollsystrar som förstenades när solen gick upp. Färden fortsätter mot Sandnessjoen och i närheten ligger Vegaöarna som finns med på Unescos lista. Att de hamnade på den listan beror på det unika samspelet mellan lokalbefolkningen och ejderfåglarna.

Dag 6

Trondheim-Ålesund. Idag kan vi bekanta oss med Trondheim, känt för att ha varit huvudstad en gång i tiden och den mäktiga Nidarosdomen men också för att både Liv Ullman och Marit Björgen kommer härifrån. När vi lämnar Trondheim gör vi det genom den majestätiska fjorden som är 17 mil lång, 2,5 mil bred och nästan 600 meter djup. Längs kusten märker man hur viktigt fisket har varit för befolkningen.

Dag 7

Under natten gör fartyget ett stopp bl.a i Ålesund och nu börjar världens vackraste kustremsa att närma sig sitt slut. Några sjömil söder om Florö passerar vi inloppet till vackra Sognefjorden. När vi slutligen går iland i Bergen bär du med dig minnen från en unik resa full av upplevelser och mötet med fantastisk natur. Här väntar vårt flyg som tar oss till Arlanda där bussen väntar för hemfärd. (32 mil)