Slutsåld

Skriv ut

Jubileumsresa Klassiska Grekland

Har du alltid drömt om att besöka platserna som vi för alltid förknippar med Grekland? Aten med sitt Akropolis och museum, Olympia där man hade de första klassiska spelen redan 776 f. kr. och där elden tänds än idag, Mykene med sin lejonport och Agamemnons grav...sist men inte minst, Nafplion, som anses vara en av Greklands vackraste städer. En underbar resa väntar!

Dag 1

Från hemorten tar vi oss med vår buss till flygplatsen för resa till Grekland. På Atens flygplats möter buss och vår lokalguide upp och tar oss till vårt hotell. Nu har du möjlighet att gå ut och känna på det pulserande storstadslivet, shoppa eller kanske kopplar du hellre av en stund i hotellets pool på takterrassen? Medeltemperaturen i Aten i oktober är +21 grader. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2

Efter frukost hämtas vi vid hotellet av vår skandinavisktalande guide. Med buss tar vi en stadsrundtur och sedan upp på Akropolis där vi har en bedårande utsikt över Aten. Här får vi nu beskåda resterna av dessa fantastiska byggnadsverk från 470-talet f. kr; Parthenaon, Propyléerna, Athena Niketemplet, Dionysosteatern och många fler. Vi besöker också Akropolismuseet där bl.a. en stor del av de skulpturer som funnits på klippberget och som dekorerat många av byggnaderna nu finns. På kvällen tar bussen oss till en trevlig restaurang för gemensam middag.

Dag 3

Idag har du hela dagen fri för egna strövtåg i Aten. Att vandra runt i Plaka, de gamla kvarteren, är nästan ett “måste”. Aten erbjuder även shopping i klass med London och Paris och när benen är trötta är utbudet av caféer stort. På gångavstånd från vårt hotell
ligger också arkeologiska nationalmuseet som verkligen är värt ett besök. Förutom mynt, smycken, guld, vaser och ståtliga statyer finns här bl.a. ett berömt, vetenskapligt instrument för astronomiska och kalendariska beräkningar från 100-talet f.kr. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

Dag 4

Tillsammans med vår lokalguide tar vi oss till Olympia. På vägen dit stannar vi för att beskåda den 6,3 km långa, fascinerande Korinthkanalen som började planeras redan på 600-talet f.kr. Den påbörjades 67 e.kr. av kejsare Nero men färdigställdes först 1893. Under eftermiddagen besöker vi den antika arenan där de första olympiska spelen hölls 776 f.kr. för att hedra de grekiska gudarna. Här tänds ännu i våra dagar den olympiska elden och förs med stafett till platsen för de Olympiska spelen. Vi inkvarterar oss på nytt hotell och äter middag tillsammans. (27 mil)

Dag 5

Nu kör vi tvärs över Peloponnesos och kommer till den charmiga semesterorten Tolo, där du kan promenera längst den 2 km långa
stranden. Vårt hotell ligger uppe på sluttningen, 200 m från stranden. Från terrassen, med pool, solstolar och bar, har man en underbar utsikt över bukten. Här blir vi väl omhändertagna av ägarna, bröderna Yiannis och Georges och hela deras gästvänliga familj och personal. Middag på hotellet. (20 mil)

Dag 6

Först på dagens program står utgrävningarna i Mykene, med bl.a. Lejonporten från 1250 f. kr. och skatt- och gravkammare som kan vara äldre än så. Därefter beger vi oss till Epidauros-teatern med sin unika akustik, där det varje sommar hålls många konserter med kända artister. Platsen är också känd som kurort då det berömda Asklepiostemplet, där människor kunde få uppenbarelser om bot mot sjukdomar, stod här. Det lilla museet med bl.a. antika läkarinstrument hinner vi också besöka. Än i våra dagar är Asklepios, läkekonstens gud, med sin orm och sin stav, symbol för läkarvetenskapen. Det är verkligen något speciellt i luften på denna plats!
Sist på vårt program står, det som av många anses vara Greklands finaste stad, Nafplion. Har kan du njuta av en kopp kaffe i de gamla kvarteren, ta en promenad längst strandkajen eller beundra utsikten uppifrån borgen Palamidi. Middag serveras på hotellet.
(12 mil)

Dag 7

Fri dag. Kanske vill du bara koppla av idag, ta ett dopp i poolen eller i havet och promenera längst stranden? Eller varför inte besöka några av souvenirbutikerna och äta lunch på en taverna precis vid vattnet? Annars rekommenderas verkligen ett besök i gamla Asine som ligger på promenadavstånd från hotellet. Det grävdes ut på 1920-talet av svenska arkeologer och Sveriges kronprins, sedermera
Gustav den 6:e Adolf själv var med i arbetet. Här finns det en video på svenska om det arbetet. Utsikten från klippan ovanför är hänförande! För den som vill se mer av Nafplion är det också enkelt att med lokalbussen, som går 1 gång/ timme, ta sig dit. På kvällen
bjuds vi på en “Grekisk afton” med musik och dans efter middagen.

Dag 8

Nu är det dags att säga “Hej då” till Grekland. Eller kanske “På återseende”? Bussen tar oss tillbaka till flygplatsen i Aten och när vi kommer till Sverige så väntar en av våra bussar på att köra oss den sista biten hem.