logo
Skriv ut

Lofoten

Lofoten är mest känt för sin storslagna natur – ögruppen är verkligen vacker med höga fjäll som sträcker sig mot havet, fiskebyarna och idylliska kustsamhällen. En naturupplevelse som blir än mer mäktig då vi även får uppleva en båttur i den smala Trollfjorden. ”Så vackert att man tappar andan” har en resenär beskrivit Lofoten, och vi kan bara hålla med.

Dag 1

Vi avreser tidigt och tar vårt första stopp i Stavsjö innan vi följer E4:an norrut, förbi Stockholm och Gävle. Därefter är det dags för lunch och framåt eftermiddagen kommer vi till Sundsvall och Quality Hotel Sundsvall. Där väntar oss en god middag och sköna sängar (65 mil).

Dag 2

Strax efter start passerar vi Höga Kusten bron som går över Ångermanälven. Färden går vidare längs Höga Kusten till vårt lunchstopp i Umeå. I Piteå svänger vi in i landet. Utanför Älvsbyn kommer vi till Hotell
Storforsen, som verkligen gör skäl för namnet. Närmare forsen kan man knappast komma. Efter en utsökt middag somnar vi gott till Storforsens brus (56 mil).

Dag 3

På förmiddagen passera vi samemetropolen Jokkmokk för att till lunch stanna i Jukkasjärvi. Här besöker vi det återuppbyggda samevistet Nutti Sámi Siida där vi får lära oss mer om den samiska ursprungsbefolkningen, dess historia och traditioner som ett nomadfolk som livnär sig på renskötsel. Här väntar också lunch innan vi åker vidare. Eftermiddagen tillbringar vi på Nordkalottvägen
utmed Torneträsk till Abisko och Björkliden. Vi bor på Hotell Fjället där vi också intar vår middag med utsikt över Lapporten (42 mil).

Dag 4

Nu är vi strax i Norge och landskapet ändrar karaktär och blir vildare med mäktiga fjällmassiv. I Sortland byter vi ut bussen mot båt. Vi passerar en del öar innan vi åker genom det trånga Raftsundet och in i en av de mest omtalade fjordar, Trollfjorden, med fjäll som stupar rakt ner i vattnet. Framåt sen eftermiddag lägger vi till i Svolvaer som är vår hemvist för tre nätter. Vi bor på Thon Hotel Lofoten. (28 mil).

Dag 5-6

Enligt önskemål bor vi en natt extra i Svolvaer, allt för att vi ska hinna uppleva mer av denna fantastiska plats. Svolvaer ligger på ön Austvågøya i ögruppen Lofoten och som har omnämnts som den vackraste i världen av Lonely Planet. Vi kommer att ha vår lokalguide med oss under båda dagarna och visa oss runt bland Lofotens öar. Det finns så mycket att se att vi inte hinner med allt, guiden väljer ut sina smultronställen. Dramatiska klippor som stupar ner i klarblått vatten, sandstränder, fiskelägen, fåglar och mer därtill. Några ”måsten” är fiskelägena Nusfjord, det charmiga Sund samt Reine som korats till Norges
vackraste småstad. Glöm inte kameran! Det kommer även att finnas tid för att på egen hand utforska Svolvaer. Kvällarna avslutas med gemensamma middagar på hotellet, därefter kanske vi avslutar med en hamnpromenad.

Dag 7

Vi lämnar Svolvaer via båt, den här gången tillsammans med bussen på färjan till Skutvik. Väl i land åker vi längs fjordarna ner mot Fauske. Vi passerar även polcirkeln vid Saltfjellet för att snart vara framme vid Scandic Meyergården i Mo i Rana. Här äter vi en gemensam middag. ( 40 mil).

Dag 8

Efter frukost lämnar vi Mo i Rana och snart också Norge. Vi passerar Storuman och orterna med drottningnamn – Vilhelmina och Dorotea. I Vilhelmina stannar vi för ett besök på Risfjells Sameslöjd, här får vi en guidad visning i deras museum där vi får se gamla samiska bruksföremål samt lära oss mer om den samiska kulturen. Här finns också en butik där ni kan köpa hem äkta sameslöjd. Vi kommer senare till staden som beskriver sig som Sveriges mittpunkt, Östersund och Clarion Hotel Grand där vi bor i natt. Kanske en promenad efter allt stillasittande för att titta efter Storsjöodjuret. Middag på hotellet (54 mil).

Dag 9

Sista dagen följer vi E14 en bit för att sedan åka via Ljusdal och Bollnäs och i höjd med Ockelbo åter köra ut på E4:an. Vi äter en gemensam avslutande middag innan vi tar den sista etappen hemåt. Det hinner bli sen kväll innan vi åter når Småland med många bilder i bagaget (82 mil).