Skriv ut

Norges Västkust

Upptäck det imponerande norska kustlandskapet från Florö i norr till Kristiansand i söder. Hurtigruten bjuder på fina vyer och tar oss från Florö till vackra Bergen. Härifrån fortsätter vi med Fjord Lines fartyg utmed kust- och fjordlandskapet till trevliga Stavanger. Från Stavanger reser vi med tåg förbi milslånga sandstränder till Egersund och vår odyssé längs norska kusten avrundas sedan i Kristiansand, Sörlandets största stad.

Dag 1

Vi avreser under tidig morgon från hemorten för att under kvällen nå Fagernes, där vi bor på Scandic Valdres som ligger vackert vid Strondafjorden. Gemensam middag på hotellet. (71 mil)

Dag 2

Vi reser norrut mot världens längsta fjord, Sognefjorden, där färjan mellan Fodnes och Manheller tar oss över till den norra sidan. Längs fjorden åker vi till Sogndal, den största orten vid Sognefjorden, och fortsätter sedan till Fjaerland. Här besöker vi Norsk Bremuseum och lär oss om glaciärer, klimat och samspelet mellan natur och människor. Vår resa fortsätter norrut mot Jölstravatnet, en vacker insjö belägen mellan Sognefjorden och Nordfjord. Utmed stranden västerut når vi snart vårt slutmål Florö, längst ut i kustbandet. I natt bor vi på Quality Hotel Florö där vi också äter en gemensam middag. (33 mil)

Dag 3

Vi promenerar till kajen och går ombord på Hurtigruten, denna välkända linje längs norska kusten. Numera är det stora och moderna
båtar som trafikerar sträckan Bergen– Kirkenes varje dag året om. Under vår vackra färd mellan öar och fjordar passerar vi bl.a. Sognefjorden. Vid ankomsten till Bergen väntar vår buss på kajen och en lokalguide visar oss runt i denna vackra stad. Bergen präglas av tiden som hansastad och många gamla hus finns kvar. Vi checkar in på Hotel Zander K där vi ska bo i natt. Under kvällen äter vi en gemensam middag.

Dag 4

På förmiddagen har vi tid för egna strövtåg i Bergen, innan vi kliver ombord på Fjord Lines fartyg som tar oss sjövägen till Stavanger. Vi kopplar av och njuter av den fina utsikten över västkusten. Inatt bor vi på Scandic Stavanger City där sköna sängar och en gemensam middag väntar.

Dag 5

Vi börjar med en stadsrundtur i Stavanger, känd som Norges oljehuvudstad. Efter rundturen går vi ombord på tåget som tar oss genom ett unikt landskap, förbi milslånga sandstränder. Väl framme i Egersund tar vi en promenad – detta är ett av Norges bäst bevarande områden med vackra trähus. Färden går sedan vidare till Kristiansand. Här strosar vi runt bland husen med sina fina innergårdar. Vi bor på Clarion Hotel Ernst där vi också äter kvällens gemensama middag. (23 mil)

Dag 6

Efter frukost reser vi längs Oslofjordens västra kust till Sandefjord för att ta färjan över till Strömstad och därefter åka vidare hemåt mot Småland igen. (68 mil)