Skriv ut

Praktfulla Polen

Landet har en fascinerande historia med rik stormaktstid men även en tid i krig med allt vad det kan innebära. Resan innehåller förstås Warszawa, idag en europeisk huvudstad. Sagolika Krakow visar upp sig i sin prakt men även Zakopane som för de flesta förknippas med skidsport. Vi hinner även med en flottfärd på floden Dunajec och ett besök i klostret Czestochowa med sin
Svarta Madonna

Dag 1

Idag startar vi mitt på dagen för att ta oss den korta sträckan till Karlskrona. Stena Lines fartyg ligger i hamnen och väntar, här väntar även middag och hytter. (28 mil)

Dag 2

God morgon säger vi till Gdynia och Polen! Vi sätter oss tillrätta i bussen och susar iväg på motorvägen mot Warszawa, efter vägen hinner vi även med en lunch. På eftermiddagen träffar vi en lokalguide som kommer att visa oss staden. Vi checkar in på vårt hotell och äter middag tillsammans. (38 mil)

Dag 3

Efter frukost är det dags att ta sig söderut, först mot den lilla sagostaden Zamosc. Staden har fått ett italienskt utseende med elegenta renässanshus och en vacker piazza. Vi äter lunch tillsammans på någon av stadens restauranger. Färden fortsätter till Krakow dit vi anländer lite senare på kvällen för middag och rum. (57 mil)

Dag 4

Vår lokalguide möter upp efter frukost och visar oss allt det vackra och intressanta. Efter att vi har ätit vår individuella lunch är det dags för ett mycket intressant besök på Oskar Schindlers fabrik. Fabriken var en viktig plats för judar boende i Krakow, de anställdes av Schindler mot att skickas till något av alla koncentrationsläger. Filmen ”Schindlers list” är att rekommendera om man inte redan har sett den. I dag äter vi middag på egen hand.

Dag 5

Vi startar vår dag med ett ganska tungt men viktigt besök i koncentrations lägret Auschwitz-Birkenau, kanske extra viktigt i dagens samhälle. Efter besöket äter vi lunch tillsammans och begrundar vad vi sett och hört. Vårt nästa besök är av ett annat slag, saltgruvan i Wieliczka. Detta är en av de vackraste saltgruvorna i världen, ca 1 miljon turister besöker gruvan varje år. Här finns fantastiska kammare, skulpturer och en underjordisk kyrka, allt gjort i saltsten. Vi återvänder till Krakow och vårt hotell. I kväll äter vi middag på egen hand.

Dag 6

Söder om Krakow ändrar sig landskapet och påminner om alperna, idag blir en dag tillsammans med naturen. I drygt 100 år har människor transporterats med traditionella träflottar som stakas fram på floden Dunajec.  Vi gör den flodturen som tar ca 1,5 timme och kommer naturen väldigt nära. Lunchen intar vi tillsammans på en lokal restaurang. Vi reser vidare mot Zakopane som ligger vid foten av Tatrabergen, här bor  goralerna, en egen folkgrupp med egna traditioner och egen kultur. Besöket blir något helt annorlunda. Middag äts på egen hand när vi kommit tillbaka till Krakow. (25 mil)

Dag 7

Vi börjar vår färd norrut igen. Efter ca 2 timmar stannar vi vid Polens viktigaste kloster – Jasna Gòra. Hit vallfärdar miljoner pilgrimer från hela världen varje år för att vörda Svarta Madonnan som är en mycket berömd Maria bild. Efter besöket i klostret är det dags för dagens lunch som ingår. Vi låter bussen ta oss vidare norrut, mot kusten. Till kvällen når vi Gdynia och vår färja, middag och hytter väntar. (63 mil)

Dag 8

Vi kommer in i Karlskronas hamn under morgonen och innan dess har vi både klivit upp ur sängen och ätit frukost. Resan fortsätter mot våra respektive hemorten med många roliga, vackra men också tänkvärda minnen i bagaget.