logo
Skriv ut

Praktfulla Polen

Polen har en fascinerande historia, både som rik stormakt och fasansfullt hårt drabbat i krigstid med allt vad det kan innebära. Resan innehåller förutom vackra Warszawa också sagolika Krakow och Zakopane känd för sin skidsport. Vi hinner dessutom även med en flottfärd på floden Dunajec och ett besök i klostret Czestochowa med sin Svarta Madonna och mycket mer. Det här är sannerligen en resa full med intressanta utflykter.

Dag 1

Idag startar vi mitt på dagen för att ta oss den korta sträckan till Karlskrona. Stena Lines fartyg ligger i hamnen och väntar, här väntar även middag och hytter. (28 mil)

Dag 2

God morgon säger vi till Gdynia och Polen! Vi sätter oss tillrätta i bussen och susar iväg på motorvägen mot Warszawa, efter vägen hinner vi även med en lunch. Under sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell Novotel Warszawa Centrum och äter middag tillsammans. (38 mil)

Dag 3

Efter frukost kommer en lokalguide att visa oss staden under tre timmar. Vi kommer att ha tillfälle att äta lunch innan det är dags att resa vidare. Färden fortsätter söder ut mot sagolika Krakow som är dagens mål och en av Europas charmigaste städer med många sevärdheter. Vårt hotell för de kommande tre nätterna är Mercure Krakow Stare Miasto. Här väntar en gemensam middag. (30 mil)

Dag 4

Vi börjar dagen med en stadspromenad i vackra Krakow tillsammans med en lokalguide. Vi får se mängder av sevärdheter och under eftermiddagen har vi helt egen tid för att själva ströva runt och kanske äta middag vid torget.

Dag 5

Vi startar vår dag med ett ganska tungt men viktigt besök i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, kanske extra viktigt i dagens samhälle. Efter besöket äter vi lunch tillsammans och begrundar vad vi sett och hört. Vårt nästa besök är av ett annat slag, saltgruvan i Wieliczka. Detta är en av de vackraste saltgruvorna i världen, ca 1 miljon turister besöker gruvan varje år. Här finns fantastiska kammare, skulpturer och en underjordisk kyrka, allt gjort i saltsten. Vi återvänder till Krakow och vårt hotell. I kväll äter vi middag på egen hand.

Dag 6

Söder om Krakow ändrar sig landskapet och påminner om alperna, idag blir en dag tillsammans med naturen. Vi reser till Zakopane som ligger vid foten av Tatrabergen, här bor goralerna,
en egen folkgrupp med egna traditioner och kultur. Lunchen idag intar vi tillsammans på en lokal restaurang. I drygt 100 år har människor transporterats med traditionella träflottar som
stakas fram på floden Dunajec. Vi gör en flodtur som tar ca 1,5 timme och kommer naturen väldigt nära (genomförs ej vid regn). Middag äts på egen hand när vi kommit tillbaka till Krakow. (25 mil)

Dag 7

Vi tackar för oss och börjar vår färd norrut igen. Efter ca två timmar stannar vi vid Polens viktigaste kloster – Jasna Gòra. Hit vallfärdar miljoner pilgrimer från hela världen varje år för att vörda Svarta Madonnan som är en mycket berömd Mariabild. Efter besöket i klostret låter vi bussen ta oss vidare norrut, till Torun och hotell Mercure Torun Centrum där vi ska bo i natt. Här äter vi en gemensam middag. (43 mil)

Dag 8

Efter en god frukost väntar nu en stadsrundtur med lokalguide i astronomen Nicolaus Copernicus födelsestad. Floden Wislas ringlar sig genom staden och i Torun hittar vi Polens största samling av gotiska byggnader. Gamla staden med den ursprungliga medeltida stadsplanen finns upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Efter stadsrundturen har ni lite tid på egen hand innan vi åker vidare ut till kusten och vår färja som tar oss tillbaka till Sverige. Här väntar sköna hytter och middag. (20 mil)

Dag 9

Vi kommer in i Karlskronas hamn under morgonen och innan dess har vi både klivit upp ur sängen och ätit frukost. Resan fortsätter mot våra respektive hemorter med många roliga, vackra men också tänkvärda minnen i bagaget.