logo
Skriv ut

Römö & Sylt

Vadehavet och de frisiska öarna, danska Römö och tyska jetset-ön Sylt, är målet för vår resa mot Danmarks västkust. Lägg därtill ett besök på det danska slottet Schackenborg, som för bara några år sedan öppnades upp för allmänheten, och ett boende i en liten mysig by och allt är upplagt för att ge en genuin känsla av Danmark.

Dag 1

I den ljusa sommarmorgonen tar vi oss ner mot Älmhultstrakten för en förmiddagsfika. Vi fortsätter (över Öresundsbron) in i Danmark och tar lunch på lämpligt ställe. Vi har nu flera fina broar framför oss och åker över både Lilla och Stora Bält innan vi når vårt hotell, Ballumhus i Bredebro, på den danska västkusten. Gemensam middag på hotellet. (72 mil)

Dag 2

Efter en god frukost börjar vi dagen med ett besök på Schackenborgs Slottspark. Här har Prins Joachim med familj tidigare bott permanent. Numera ägs slottet av en stiftelse och allmänheten kan komma och besöka både slottet och parken. Håll utkik efter flaggan, är den hissad befinner sig de kungliga på slottet! Vi fortsätter till tyska Flensburg där vi gör en guidad rundtur och därefter besöker Braasch, det ena av endast två kvarvarande s.k. Rum-hus. Det vita och flytande guldet från Karibien gjorde en gång Flensburg rikt, då fanns här 200 Rum-hus! Efter shopping styr vi åter kosan mot vårt hotell och kvällens middag. (15 mil)

Dag 3

Nu är det dags för en tur ut i övärlden. Vi åker över den 9 km långa Römödämningen, som började byggas 1939 av jord och lera, till den fina danska semesterön Römö. Efter en liten rundtur tar vi färjan över till tyska ön Sylt där vi får en guidad tur. Här kan vi nu strosa runt i huvudorten Westerland, shoppa, äta lunch eller kanske bara studera sommarens folkliv. 1927 stod den 12 km långa tågdämningen Hindenburgdamm klar, det är en mycket speciell upplevelse att via den, ute i det grunda Vadehavet, åter ta sig till fastlandet. På vårt hotell väntar nu kvällens middag. (12 mil)

Dag 4

Nu är dags för oss åter korsa vackra Danmark. Vi passerar över Jylland, Fyn och Själland och stannar på lämpliga ställen för fika och lunch. Vi beräknar nå Västervik under sena kvällen. (72 mil)