Skriv ut

Sagolika Skottland

Våra tidigare resor till Skottland har varit mycket populära och uppskattade. Det vackra, dramatiska landskapet och de vänliga skottarna har gett många fina minnen. I år gör vi en rundresa med buss, först genom Tyskland och Holland för att senare ta båt från Amsterdam till Newcastle t/r. Vi hinner med inte mindre än tre whiskyprovningar från olika områden i Skottland. Som sig bör besöker vi även ett slott, den vackra staden Edinburgh samt tar en båttur på en av Skottlands alla sjöar.

Dag 1

Vår resa börjar från våra hemorter tidigt på morgonen, vi tar oss via Öresundsbron och färjan Rödby- Puttgarden till Bremen och Atlantic Hotel an der Galopprennbahn. Vi äter en gemensam middag lite senare än vanligt i kväll. (87 mil)

Dag 2

Efter en ordentlig och rejäl tysk frukost är det dags att inta platserna i bussen och fara vidare. Så småningom lämnar vi Tyskland och kommer in i Nederländerna. Vårt slutmål denna eftermiddag är Amsterdam och hamnen. Vi går ombord på båten som ska ta oss till norra England, här intar vi våra hytter. På kvällen samlas vi till en gemensam middag i restaurangen. (36 mil)

Dag 3

Efter en god frukost står nu vår buss framkörd på kajen i Newcastle. Första stoppet gör vi vid Hadrianus mur, romarnas enorma försvarsbygge för att skydda sig mot de vilda skottarna. Samtidigt är det dags för lunch och vi hittar något ställe i närheten. Vi
fortsätter mot Gretna Green, här har både tragiska och romantiska historier utspelat sig. Naturen ändras och de skotska lågländerna möter oss. Vi väntar inte med whiskyprovningarna, den första blir redan i eftermiddag på Auchentoshan Distillery. Kvällen och natten tillbringar vi på Golden Jubilee Conference Hotel i Glasgow. (30 mil)

Dag 4

Vi lämnar Glasgow och åker norrut mot Loch Lomond, här tar vi en båttur på en timme. Vi fortsätter vår färd norrut och mot nästa sjö som kanske är mer bekant än den förra, Loch Ness. Sjön lär ju innehålla ett sjöodjur, kanske får vi se Nessie när vi gör ett stopp i Drumnadrochit. Nu är det inte långt kvar till Inverness, huvudstaden i ”Highlands”. Vi checkar in på Royal Highland Hotel, här bor vi
två nätter. (25 mil)

Dag 5

Efter frukost åker vi västerut mot Nairn och besöker slottet Cawdor Castle, ett av Skottlands alla slott som fortfarande bebos. I närheten kan vi också äta lunch innan det är dags för en ny whiskyprovning i Elgin på Glen Moray Distillery. Vi återvänder till hotellet i Inverness för middag och en god natts sömn. (10 mil)

Dag 6

På morgonen tackar vi för oss och vänder bussen söderut. Under förmiddagen kommer vi att besöka ett av Skottlands minsta destilleri Edradour Distillery. Efter provsmakning och kanske köp fortsätter vi ner till Edinburgh. Här möter vi en lokalguide som kommer att visa oss staden innan det är dags att checka in på Holiday Inn Edinburgh City West. Middagen äter vi som vanligt tillsammans.

Dag 7

Vi ger oss av från Edinburgh och fortsätter färden söderut. Vi stannar någonstans under vägen vid en Wollen Mill, här kan man både äta och inhandla ”shortbread”, stickat i ull, CD med skotsk musik och mycket mer. Mot eftermiddagen når vi Newcastle igen och vår båt. Vi intar våra hytter och middagen serveras i restaurangen.

Dag 8

God morgon i Amsterdam! Vi reser norrut igen och gör ett stopp på vägen för lunch. Under tidig kväll kommer vi till Hamburg och hotellet för övernattning och middag. (50 mil)

Dag 9

Under vägen mot färjan i Puttgarden stannar vi för att handla varor som vi inte har fått tag på under resans gång. Resan genom Danmark går snabbt och snart är vi tillbaka i Sverige igen. I kvällningen kommer vi åter till våra hemorter, fyllda med fina minnen från Skottland. (72 mil)