logo
Skriv ut

Stutthof – i andra världskrigets fotspår

Bland alla ärofulla och tragiska händelser under 1900-talet i Polen märks i synnerhet det sista kriget. Under nästan hela 2:a världskriget var Polen ockuperad av tyskarna för att sedan ”befrias” av Röda Armén och Sovjetunionen. På denna tur får du veta mer om den grymma perioden i Polens och Europas historia. Vi utlovar en högst intressant dag där man får sig en liten tankeställare om vad som egentligen skedde på andra sidan Östersjön i början av 40-talet.

  • Söndag

    Efter en rast vid Kalmar Rasta kommer vi fram till Verköterminalen i Karlskrona. Här går vi ombord på Stena Lines färja som kl. 21.00 avgår mot Polen. Ombord finns det möjlighet att avnjuta en smaklig måltid i någon av restaurangerna samt tid att botanisera i taxfreebutiken eller besöka den härliga SPA-anläggningen.

  • Måndag

    Efter sjöfrukost anländer vi till Gdynia kl. 09.00. Vår svensktalande guide möter upp oss och vi tar bussen genom den polska landsbygden direkt till Stutthof, ett föredetta tyskt koncentrationsläger med utställningar i de bevarade byggnaderna. Vi tittar på en dokumentär- film om Stutthof (engelskt tal) på museets biograf och tar en rundvandring genom bevarade delar av lägret med vår guide. Vi lämnar Stutthof för att äta lunch på en närliggande restaurang. Efter lunchen åker vi till Westerplatte i Gdańsk, platsen där 2:a världskrigets första skott föll den 1 september 1939. Här gör vi en kort rundvandring. Om tiden tillåter kan vi stanna en stund i Gamla stan i Gdansk, ta en kopp kaffe på torget och beundra den gamla hansastaden som byggdes pietetsfullt upp efter kriget. Vi kommer tillbaka till färjan ca kl. 18.00.  Åter på färjan kanske det behövs lite vila i hytten eller varför inte avnjuta en SPA-behandling? Under kvällen finns möjlighet för den som önskar att äta en prisvärd buffé inkl. dryck i fartygets restaurang. Kl. 19.30 avgår färjan åter mot Karlskrona.

  • Tisdag

    Vi intar en god sjöfrukost innan vi kl. 07.00 ankommer Karlskrona. Vi sätter oss åter i bussen och färdas norrut. Med en rast utmed vägen kommer vi hem till Västervik ca kl. 12.30.