logo
Skriv ut

Svalbard

Få resmål i världen är så fascinerande som ögruppen Svalbard, belägen halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Här blandas nationalparker, naturreservat och orörda arktiska miljöer med äventyrlig historia, ett unikt djurliv och det färgstarka samhället Longyearbyen. Följ med oss och få minnen för livet.

Dag 1

Vi avreser från hemorten på eftermiddagen. Med en rast utmed vägen kommer vi till vårt Hotell på Arlanda ca.kl.20,00 för en god natts sömn.

Dag 2

Vi börjar dagen med frukost innan vi  tar hotellets transferbuss till Arlanda. Vi gör en mellanlandning i Oslo innan vi anländer till denna mytomspunna plats på 78:e breddgraden och checkar in för fyra
nätter på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen i Longyearbyen, Svalbards huvudort på ön Spetsbergen. På kvällen styr vi mot Camp Barentz i Adventsdalen för en arktisk vildmarksafton, belägen ca 10 km österut vid foten av Gruve 7. En tur på ca tre timmar där vi tillsammans med våra värdar äter och dricker gott, samtidigt som vi får höra historien om upptäcktsresande Willem Barentz och hans expedition hit 1596. Våra värdar berättar också om kungen av Arktis, isbjörnen.

Dag 3

Idag gör vi en tur i Spetsbergen och Longyearbyen, samhället där ca 2.000 av ögruppens ca 3.000 invånare bor. Under tre timmar tar vår guide med oss på en kulturhistorisk inblick och lär oss om områdets geologi, flora och fauna. Dessutom besöker vi både Svalbards Museum och Galleri Svalbard. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen njuter vi av en 3-rätters middag på hotellets restaurang Nanse.

Dag 4

Idag har vi en fantastisk heldagsutflykt framför oss. Med båt åker vi mot den kända Nordenskiöldglaciären innan vi når vår huvuddestination Pyramiden. Detta ryska gruvsamhälle har stått tomt och orört sedan verksamheten upphörde 1998 och är idag en spökstad. Under turen passerar vi andra små byar och har vi riktig tur får vi kanske syn på säl, sjölejon eller isbjörn. Lunch äter vi ombord och här finns även kiosk och bar. När vi kommer tillbaka till Longyearbyen väntar middag på vårt hotell.

Dag 5

Denna dag utforskar vi samhället på egen hand och får känna på hur det skulle vara att leva här. Om man vill ha fullt program kan man boka till en isfjordssafari. På kvällen besöker vi Svalbard bryggeri och provar världens nordligaste öl, bryggd på glaciärvatten. Efter att ha njutit av ett par lokala varianter åker vi till restaurang Funktionärsmessen för middag.

Dag 6

Idag är det dags att säga hej då för den här gången. Vi lämnar Svalbard för återresa med flyg via Oslo till Stockholm. Här väntar vår buss för att ta oss tillbaka till Småland igen.