logo
Skriv ut

Tyska Vinvägen

Den drygt åtta mil långa tyska vinvägen är en av de äldsta temavägarna i Tyskland. Den ligger i den sydvästra delen av Tyskland, området ligger i en av de varmaste klimatzonerna norr om Alperna med genomsnittligt 225 soldagar per år. Härtill kommer dessutom att området skyddas från oväder och kalla vindar av bergen samt att Rhenslätten är kanal för varm luft från söder. Här trivs mandelträd, citroner, fikon och kiwi och naturligtvis vinstockar som kom med romarna. Vi kommer att tillbringa vår tid i vinregionen Pfalz, av många utnämnd till Tysklands bästa vindistrikt.

Dag 1

Vi startar vår resa i middagstid för att låta bussen ta oss ner till Skåne och Trelleborg. Vi gör ett kaffestopp under vägen och kommer under tidig kväll till hamnen. Vi intar våra hytter ombord och äter fartygets buffé tillsammans. (41 mil)

Dag 2

Under tidig morgon har vi ätit vår frukost och stigit på bussen igen. Vår färd går genom Tyskland förbi stora städer som Hamburg och Kassel. Vi stannar i någon liten by eller stad för lunch och fortsätter sedan resan. Vi möter vinbergen i höstskrud, en del guldgula, andra flammande röda. I kvällningen kommer vi ner till resans mål Neustadt an der Weinstrasse. Här väntar både middag och sköna sängar. (68 mil)

Dag 3

Efter frukost lämnar vi vår stad för att göra ett besök i vår drottnings gamla hemstad – Heidelberg. Tillsammans med en lokalguide får vi en stadsrundtur och även tid på egen hand. Vi återvänder till Neustadt och resans första vinprovning på Weingut A. Christmann. Kvällens middag äter vi på någon av stadens restauranger. (12 mil)

Dag 4

Idag ska vi prova något som inte tillhör det vanliga, vi gör en tur genom en vinägerkällare och sedan ska vi prova olika sorters drickvinäger, mycket spännande och unikt. Vi tar oss tid för lunch och egen tid innan vi besöker nästa vingård för en vinprovning. I kväll äter vi middag på vårt hotell innan vi måste packa våra väskor.

Dag 5

När vi ätit vår frukost tackar vi för oss och vinkar adjö. Bussen susar norrut och som sig bör gör vi ett längre stopp för lunch under vägen. Till kvällen kommer vi tillbaka till hamnen i Travemünde där vårt fartyg väntar. Vi går ombord och får våra hytter. Innan båten lägger ut har vi ätit buffé.

Dag 6

När frukosten är uppäten är det dags för bussen att rulla ut på svensk mark igen. Någonstans på vägen stannar vi för förmiddagskaffe. Vi beräknar att vara tillbaka i Västervik ca 15.00.