Storslagna upplevelser – Höga Kusten

Sverige
Från Högakustenbron i söder till det lilla fiskeläget Skeppsmalen i norr sträcker sig ett av Sveriges mest sevärda världsarv. Som en pulsåder skär E4:an rakt genom området och bjuder in oss till naturupplevelser i världsklass. Följ med på en resa till världens högsta kustlinje. Den unika naturen som formats under ca 20 000 år är full av skogbeklädda berg som en gång var små öar. Här finns otaliga sevärdheter som kan nås från vårt hotell i Sollefteå med en fantastisk utsikt från hotellfönstret.

Vid foten av Skuleberget ligger Höga Kustens Naturum som berättar historien om inlandsisen och landhöjningen. Mannaminne söder om Nordingrå är ett annorlunda friluftsmuseum och allkonstverk, skapat av konstnären Anders Åberg. Här finns bl.a. ett 50-tal byggnader samt mängder av fordon och konstverk. Vi bor på Hotell Hallstaberget, högt beläget ovanför centrala Sollefteå. Hotellet har bl.a. inomhuspool, bubbelpool, torr- och ångbastu samt relaxavdelning som är öppet dagligen. Vid hotellet finns även ett stort friluftsområde.

DAG 1

Vi startar från våra hemorter på morgonen och följer kusten norrut på E4:an. Under förmiddagen stannar vi för kaffe i Stavsjö samt ger er möjlighet att äta lunch i trakten av Gävle. Vi fortsätter därefter mot Sollefteå och Hotell Hallstaberget. Detta blir vårt hem i fyra nätter, och som en trevlig avslutning på den här dagen bjuds ni till bords för en middag.

DAG 2

Vi inleder dagen med frukost och därefter åker vi genom Sollefteå längs med Ångermanälven ner till Utsikt Höga Kusten där vi njuter av den fantastiska utsikten. Färden fortsätter sedan till Nordingrå Kyrka. Lunch intar vi på Fiskarfänget i Norrfällsviken, ett 350 år gammalt fiskeläge längs Norrlandskusten.

Efter lunchen finns möjlighet att flanera och se på de gamla fiskarstugorna och besöka fiskekapellet. Eftermiddagen ägnar vi åt Mannaminne, som  består av ett 50-tal byggnader och fordon från hela världen. Spårvagnar, bilar, båtar samsas med en ungersk bondgård, kinesisk paviljong, norsk stavkyrka, rundloge och ett dragspelsmuseum. Bland mycket annat. Därefter ett besök i Barsta kapell som ibland kallas ”Guds sommarhus bland fiskelägen” byggdes 1665. Det är en oansenlig byggnad, vackert belägen mot skogsbrynet uppe på en kulle. Kapellet är omålat utvändigt, men har invändigt fina målningar av konstnären Roland Johansson Öberg.

Mot kvällen vänder vi åter till vårt hotell där kocken har rört i kastrullerna inför kvällens middag.

DAG 3

Efter att vi har avnjutit vår frukost åker vi till Sandslån där ser vi oss omkring och hör historien om Europas största timmerskilje verksamt mellan 1600 talet fram till 1982. Därefter besöker vi Lunde. År 1931 led Ådalen, liksom hela Sverige, av stor arbetslöshet och runt om strejkade arbetarna för att förbättra levnadsstandarden. Den 14 maj sköt den svenska militären ihjäl fem demonstranter. Den sorgliga händelsen bidrog sannolikt till den samförståndspolitik som ledde fram till det s.k. Saltsjöbadsavtalet. Till minne av Ådalshändelserna restes ett minnesmärke i Lunde 1981 skapat av konstnären Lenny Clarhäll. Skulpturen är gjuten i brons och väger ca 3 ton.

Vi besöker sedan ett av Sveriges vackraste byggnadsverk Högakustenbron innan vi äter lunch på Björkuddens Hotell & Restaurang. Efter lunch fortsätter vi till Naturum vid Skulebergets fot Här visas en spännande utställning om hur världsarvet Höga Kusten har formats av de geologiska processer som har pågått i området sedan den senaste istidens avsmältning.

Vi avslutar dagens rundtur med ett besök på Sveriges äldsta tunnbrödsbageri Mjälloms Tunnbröd, passa även på att besöka butiken med olika sorters tunnbröd men även ostar och delikatesser från hela världen.

DAG 4

Idag ägnar vi nästan hela dagen åt Ulvön. Vi åker med vår buss till Köpmannaholmen, och härifrån blir det båt ut till Lubbe Nordströms smultronställe, Ulvön. Resan tar ca 1,5 tim. Ulvön är egentligen två öar med ett smalt, mellanliggande sund.

På norra Ulvön ligger Ulvöhamn som är målet för vår båttur. Ulvöhamn var en gång Norrlands största fiskeläge och under flera generationer känd för sin surströmmingstillverkning. Det sista stora salteriet lades ned 1983. Mycket av den gamla miljön och atmosfären finns dock kvar och fortfarande kan man förstås köpa äkta ”ulvösurströmming”. Från hamnen kan vi gå de 276 trappstegen upp till Lotsberget för att njuta av utsikten över fiskeläget och över Höga Kusten. Vi kikar också in i Ulvö kapell, byggt redan 1622. Utvändigt är kapellet rödmålat och invändigt är det rikt utsmyckat med väggmålningar. Klockstapeln utanför användes inte bara när man skulle kalla till gudstjänst, utan också för att sammankalla till viktiga möten och för att varna vid olika typer av faror. Lunch äter vi idag på Ulvön Hotell, vars restaurang lägger stor vikt vid det närodlade. Under eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet. Vår chaufför kör oss till Sollefteå och en väntande middag.

DAG 5

I dag packar vi väskan och beger oss söderut efter några trevliga dagar vid Höga Kusten. Vi kör en bit söderut på E4:an och vid Gävle tar vi av inåt landet. Resan går vidare genom de vackra trakterna kring Gysinge –Västerås och Katrineholm innan vi når Småland igen stannar vi för en trevlig avslutnings middag. Ankomst till Västervik framåt kvällen.

BOKA DIN RESA HÄR om boendet

Vid frågor, kontakta oss

Hallens resekonsulter

+46 490 83 000
 

Boka din resa tryggt och säkert idag. Läs mer här

I GRUNDPRISET INGÅR:

 • Bussresa
 • Kaffe och smörgås, dag 1
 • Del i 2-bäddsrum, 4 nätter
 • 4 frukost
 • 3 lunch, exkl. dryck
 • 5 middagar, exkl. dryck
 • Lokalguide, dag två och tre
 • Besök på Mannaminne
 • Besök på Naturrum Höga Kusten
 • Båtresa med MF Ulvön
 • Övriga utflykter enligt program
 • Trevlig gemenskap
 • Gratis inhägnad parkering i Ankarsrum och Västervik

TILLÄGG:

 • Platsmarkering: 125:-
 • Enkelrum: 890:-

BETALNINGSVILLKOR:

Anmälningsavgift på 500 kr betalas inom 10 dagar. Slutbetalning 40 dagar före avresa.

Om Boendet

Hotell Hallstaberget 

Det här trevliga hotellet har ljusa, moderna rum och ligger en minuts promenad från skidbackarna och 3,7 km från Sollefteås centrum. Frukostbuffé serveras i en trevlig restaurang med modern svensk mat. Hotellet har ett spa med inomhuspool, två bubbelpooler, fyra bastur, ångbad och pool.

Bra att veta

AVRESA:

Västervik, Lunnargatan 14 kl. 07.00.
Övriga orter se ert deltagarbevis.

Viktig information

För resa inom Norden behövs inget pass, men du skall alltid ha med en giltig legitimation. På övriga resor är Pass/Nationellt ID-kort obligatoriskt!
Läs även vad som gäller för din destination på swedenabroad.se

Bli en del av vår gemenskap – boka direkt eller ring 0490-83 000!

HALLENS I SOCIALA MEDIER

HALLENS NYHETSBREV

BLÄDDRA I VÅRT MAGASIN