Sensommarvandring i vackra Funäsdalen
Vi avreser från våra hemorter under tidig morgon och färden går norrut. Efter stopp för förmiddagskaffe kommer vi tidig eftermiddag till Dalarna och vackra Siljansbygden där vi äter lunch. Färden fortsätter genom Orsa Finnmark, namnet härstammar från 1600-talet då området befolkades av finnländare. Vi passerar även Noppikoski och Oreälv som är länsgräns mellan Dalarna och Gävleborg men även mellan Svealand och Norrland. Vägen vi åker kallas skämtsamt Via Lappia. Under kvällen når vi gens slutmål, Eriksgården i Funäsdalen. Middag
Nu har vi 4 härliga dagar framför oss i Funäsdalen. Följ med vår kunniga vandringsguide på tur med gruppen eller upptäck Funäsdalen på egen hand. Våra arrangerade vandringar har olika svårighetsgrader, höjdskillnader och längder. Vår guide handplockar de bästa turerna för oss anpassat efter väder och vind. I er medhavda ryggsäck finns det mest privata saker som termos men även ett lunchpaket från hotellet. När vi kommit tillbaka till hotellet kanske det är skönt med en bastu och ett dopp i poolen. Dagarna avslutas med gemensam middag på hotellet.
Efter en tidig frukost och utcheckning från hotellet sätter vi oss i vår bekväma buss och påbörjar hemresan. Vi har en heldag i bussen och får njuta av vackra Sverige som passerar förbi våra bussfönster. Med stopp för välsmakande busskaffe, smörgåslunch och en avslutningsmiddag kommer vi till Västervik ca. kl. 21.00.
oss med på fina vandringar
på Eriksgårdens Fjällhotell
på hotellet
Vid frågor, kontakta oss
Hans Jacobsson
Resesäljare / Gruppresor / SPA-resor
+46 490 83 000 hans@hallens.seBoka din resa tryggt och säkert idag. Läs mer här
I GRUNDPRISET INGÅR:
- Bussresa
- Del i 2-bäddsrum 5 nätter
- 5 frukostbuffé
- 2 luncher exkl. dryck
- 4 lunchpaket
- 6 middagar exkl. dryck
- Entré till hotellets Spa- och poolavdelning
- Vandringsguide 3 dagar
- Reseledare
TILLÄGG:
- Enkelrumstillägg 5 nätter 1.755:- (enkelrummen ligger i Eriks villa, ett fristående hus på hotellområdet)
- Platsmarkering i bussen 150:-
BETALNINGSVILLKOR:
Anmälningsavgift på 500 kr betalas inom 20 dagar. Slutbetalning 30 dagar före avresa.Om Boendet
Eriksgårdens Fjällhotell
Eriksgårdens Fjällhotell erbjuder det där lilla extra och närheten till aktiviteter i Funäsfjällen gör din fjällvistelse till en oförglömlig upplevelse. Restauranger, fina rum och hemtrevliga sällskapsrum gör det enkelt att slappna av och njuta av ledigheten. Eriksgårdens Fjällhotell är ett av svenska fjällens trevligaste och mysigaste hotell med personlig och hög service.
Mysiga och fräscha dubbelrum med utsikt mot Funäsdalsberget eller Funäsdalssjön. Rummen är på 19 kvm med skrivbord, fåtölj och garderob, badrum med dusch och toalett, TV, dubbelsäng som kan dras isär till två separata bäddar samt trådlöst Internet.
Fri entré till hotellets SPA-avdelning. 250 kvadratmeter spa-avdelning med en inomhuspool och en bubbelpool. Det finns även traditionell bastu, ångbastu eller IR-bastu, samt ett behandlingsrum för massage och behandlingar. Njut i en vilstol i varm och lugn miljö, perfekt efter en dag ute på fjället.
Bra att veta
Att tänka på inför vandringen: Vädret på fjället kan förändras snabbt. Ha alltid med extra kläder om det skulle bli kallt. En mössa kan alltid vara bra även om det är sommar! Det kan vara blött på fjället, ha vandringskängor eller stövlar på fötterna. Det tar på energin att bestiga fjälltoppar. Ha med extra energi i ryggsäcken som t.ex. russin, nötter, mackor, varm och kall dryck.
AVRESA:
Avresa från Hallens Företagscenter, Lunnargatan 14 i Västervik kl. 06.00.
Övriga orter se ditt resebevis.
Vandringsförslag, Hällmålningsrundan
Svindlande perspektiv ger denna tur med 4 000-åriga hällmålningar och 10 000-åriga kanjoner. Vandra vid häftiga klippor, block och stup. Missa inte den fridlysta stammen med dvärgröding.
LÄNGD: 9 km
HÖJDSKILLNAD: 180 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd (medelsvår)
En tur upp mot fjällplatån Flatruet i Funäsfjällens utkanter som ger hissnande fjällvyer och historiska perspektiv.
Du går en vältrampad stig från sätern vid Ruvallens parkering – från skogsmarker upp över myrar med spänger. Vid trädgränsen finns klippavsatsen och hällmålningarna. Renar, björnar, älgar och människor finns på de fyratusenåriga målningarna.
Nedanför klipphyllan finns en vacker rastplats. Vidare över öppna vidder på Flatruskaftet finns möjligheten att bestiga Ruändans 951 meters höjd där träskyltar pekar ut omgivande toppar.
Stigen för dig ner mot skogsmarker och förkastningssprickan Evagraven som är 800 meter lång, upp till 25 meter bred och 15 meter djup. Gå på upptäcktsfärd ner i kanjonen. Härifrån kan du avsluta turen ner mot Ruvallen, vilket sparar dig två kilometer alternativt fortsätta mot Fiskhålsgraven, ännu en kanjon känd för att hysa den fridlysta dvärgrödingen.
Vandringen kan bli e
Vandringsförslag, Mittåkläppen
Bestig det artrika blomsterfjället Stor-Mittåkläppen som ger svindlande vyer med uppåt tjugo mils sikt i alla väderstreck en klar dag. Högsta toppen kan göras som en rundtur och då behöver en brantare stig passeras.
LÄNGD: 5 km
HÖJDSKILLNAD: 340 m
SVÅRIGHETSGRAD: Röd (medelsvår)
ÖVRIGT: 2 tim
Stor-Mittåkläppen sticker upp ur landskapet med sin hajfensliknande profil. Denna lätta topptur ger öppna vyer mot de stora fjällmassiven Skars, Helags och Sylarna.
Vandringen kombinerar miljöer som fjällbjörkskog, pittoresk sätermiljö med vida vidder och högfjäll. På slutet kan du välja en brantare eller flackare väg till toppen, kombinerar du båda blir det en liten rundtur högst upp.
I klart väder syns många norska toppar liksom Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken vid Lofsdalen, Anåfjället och Vigelfjällen. Du ser även Mittåns delta liksom Ljusnan som meandrar sig ner i dalgången.
Vandringsförslag, korta Bergsturen
Storslagen familjetur med vida fjällvyer från FunäsGondolen som tar dig upp på Funäsdalsberget. Fortsätt till fots längs bergskammen till toppen med panoramautsikt.
LÄNGD: 2 eller 3 km
HÖJDSKILLNAD: 50 m
SVÅRIGHETSGRAD: Blå
ÖVRIGT: Delvis kombinerad MTB och vandringsled.
STARTPLATS: Från hotellet får du till FunäsGondolens dalstation. Gondolbanan tar dig snabbt och enkelt upp på Funäsdalsbergets topp.
Mitt i byn reser sig Funäsdalsberget 977 meter högt. Det är täckt av skog som klyvs av skidpister. Bergsryggen sticker kal upp ovanför trädgränsen. FunäsGondolen tar dig 350 höjdmeter upp på bara några minuter med kittlande vyer. Uppe vid avstigningen börjar vandringen längs stigen på bergskammen norrut. Du får storslagna vyer över mäktiga fjäll i alla riktningar liksom över byar och dalgångar.
Efter fyrahundra meter når du högsta toppen och utkiksplatsen med panoramavy. Ett träräcke berättar topparnas namn: Anåfjället, Helags, Sylarna, Stormittåkläppen, Rödfjället, Storaxhögen, Skarvarna, Skarsfjället med flera.
Vandring fortsätter ner till en sänka med en fin liten tjärn. I den samiska parken Lopme Laante får du lära dig om rennäringen och kan besöka lekstugan.
Ta stigen tillbaka till FunäsGondolen, dröj inte för länge så gondolen hinner stänga.
Vandringsförslag, Funäsdalens byvandring
Mysig tur som berättar om fornminnen, tullstationstider och ett 23 ton tungt stenblock som for ner från Funäsdalsberget rätt in i prästgårdens badrum. Missa inte caféer, museum, kyrka och våfflor i parken.
Längd: 4 km
Höjdskillnad: 40
En rätt så lätt halvmilatur som drar förbi Sveriges näst högst belägna kyrka, prästgården som träffades av ett stort klippblock och den fina strandpromenaden.
Ta med fördel en illustrerad karta på Fjällmuseét över Fornminnesparken där vandringen börjar. Skyltar berättar historien om alla äldre hus och mitt i parken serveras våfflor sommartid.
Nedanför väg 84 tar du Tullvägen där tullstationen låg fram till 1920. Innan dess var Tänndalen och Fjällnäs en ”frizon”. Runda udden med utsikt mot byn och berget. Här hålls marknader eller Funäsdalens Byalags loppis med mera.
Kommande anhalter är lekplatsen, Strandpromenaden, Systembolaget längs sjön.
Klockan fem på morgonen en aprildag 1967 lossnade ett 23 ton tungt klippblock högt uppe i Funäsdalsberget och studsade ner längs bergssidan in i badrummet och köket på Prästgården. Prästen Georg Granberg och hans hustru Rut låg och sov, men klarade sig. Huset förflyttades en halvmeter från grunden.
Missa inte: Ta dig uppför backen till byn för ett besök på något av de lokala caféerna eller butikerna.
Viktig information
För resa till Norge och Finland behövs inget pass, men du skall alltid ha med en giltig legitimation. På övriga resor i och utanför Norden är Pass/Nationellt ID-kort obligatoriskt!
Information gällande Covid-19
Från och med 9/2 2022 är restriktionerna borttagna i Sverige. Vid resa utanför Sveriges gränser kan det krävas giltigt Covidbevis samt giltig legitimation. Det är ditt eget ansvar att ha korrekta resehandlingar.
EU:s digitala covidbevis är ett dokument som visar att du har fått vaccin mot covid-19. Covidbeviset är kostnadsfritt och du beställer via E-hälsomyndighetens nya e-tjänst Covidbevis.
Läs mer och skaffa ditt Covidbevis på covidbevis.se
Läs även vad som gäller för din destination på swedenabroad.se